W ostatnim czasie dokonuje się coraz większy postęp techniczny, dlatego możemy doświadczyć wielu nowych udogodnień w różnych dziedzinach. Jedną z takich dziedzin jest technika grzewcza, a jej ulepszenie znacząco wpłynęło na długość oraz jakość gotowania potraw w kuchni. Jednymi z kluczowy elementów w tym temacie są płyty kuchenne zwane grzewczymi.
Rodzaje płyt grzewczych
Wyróżniamy kilka odmian płyt:
• Płyty ceramiczne
• Płyty indukcyjne
• Płyty gazowe
• Płyty elektryczne
Płyta ceramiczna
Takie rozwiązania są bardzo popularne, głównie dlatego że słynną z wytrzymałości oraz stosunkowo niskiej ceny, wahającej się pomiędzy 500 a 600 zł. Proces nagrzewania tej płyty przebiega zdecydowanie szybciej niż w przypadku tradycyjnej, gazowej, ale wolniej niż za pomocą płyty indukcyjnej. Grzałki zasilające są ukryte wewnątrz, co prezentuje się w eleganckim stylu. Sterowanie odbywa się poprzez gałki umieszczone na panelu płyty w dolnej jego części. W bardzo łatwy sposób można ja wyczyścić ze wszelkich zabrudzeń, ponieważ jest idealnie płaska oraz śliska.
Płyta indukcyjna
Najnowocześniejsza, a zarazem najlepsza ze wszystkich przedstawiony tu płyt. Jednak w parze ze szybkością działania idzie również cena, która jest nie mała. Dlatego wiele osób nie będzie mogło sobie pozwolić na jej zakup. Dodatkowo wymaga zakupu specjalnego zestawu naczyń do gotowania, w skład który wchodzi metal ferromagnetyczny. Spowodowane jest to faktem, że płyta indukcyjna nie nagrzewa się bezpośrednio lecz to pole magnetyczne, działające między nią a naczyniem, rozgrzewa ją i umożliwia gotowanie. Jak widać są to poważne minusy, jednak w zamian dostajemy super szybkość grzania, które oszczędza nasz czas. Oprócz tego ryzyko poparzenia jest minimalne, dlatego że płyta nagrzewa się w jednym miejscu, a reszta pozostaje zimna. W momencie zdjęcia garnka, płyta grzewcza odcina dopływ prądu, a my możemy na tym trochę zaoszczędzić. Oczywiście tak jak ww. płyta, można ją łatwo wyczyścić.
Płyta gazowa
Ten typ jest każdemu dobrze znany, ponieważ można się spotkać w wielu miejscach, dlatego że są po prostu tanie, a koszty eksploatacji niskie. Świetnie sprawdza się w przypadku braku prądu w okolicy, ale takie przypadki występują co raz rzadziej. Główną wadą jest na pewno zdecydowanie dłuższy czas przyrządzania potraw oraz czyszczenie zabrudzeń, które mogą być bardzo kłopotliwe.
Płyty elektryczne
Inaczej płyty żeliwne, to jeden z najstarszych rodzajów z nowego typu płyt, obecnie wypierane przez bardziej nowoczesne rozwiązania tj. indukcja. Pola grzewcze wystają ponad jej powierzchnię, co nie jest zbyt komfortowe. Płyta grzewcza elektryczna nie wymaga szczególnej wersji zasilania, wystarczy podłączenie pod zwykłe gniazdko. Jednak nie jest zbyt oszczędna i pobiera bardzo dużo prądu, natomiast niewątpliwą zaletą jest stosunkowo niska cena w porównaniu do młodszy odpowiedników.
Co w takim razie wybrać ?
W takiej sytuacji należy zastanowić się jaki typ najbardziej będzie ci odpowiadał, jeżeli nie gotujesz zbyt często w domu i jadasz na wynos, to zakup drogiej płyty mija się z celem. Dlatego płyta ceramiczna lub indukcyjna nie są najlepszym pomysłem, wystarczy zwykła gazowa, ponieważ jest najtańsza w użytkowaniu i, w zakupie. Należy również pamiętać, że przy instalacji dwóch ww. płyt wymagane jest napięcie rzędu 400V, a nie każde gospodarstwo domowe będzie wstanie spełnić te wymogi. Najmniej korzystnym rozwiązanie wydaje się być płyta żeliwna, ze względu na duże koszty eksploatacyjne i cenę wyższą od tradycyjnych kuchenek gazowych.