Orzech włoski w medycynie i kosmetologii wykorzystywany jest od wielu lat. Możemy spotkać go w lekach i kosmetykach stosowanych w różnych dolegliwościach. Orzech włoski właściwości lecznicze ma bardzo szerokie. Przykładem zastosowania orzechów włoskich są problemy z układem krwionośnym. Uważa się, że zawarte w orzechach, nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają lepkość krwi i obniżają cholesterol. Wszystko to sprzyja zapobieganiu zawałowi serca.
Zawarte w orzechach włoskich minerały oraz witaminy z grupy B powinny być częstym elementem diety dzieci i młodzieży. Sprzyjają one pracy mózgu, poprawiają pamięć i ułatwiają skupienie. Dzieci często jedzące orzechy włoskie chętniej i z większą łatwością się uczą.
Również panie dbające o stan swojej cery nie powinny zapominać o orzechach włoskich. Maseczka z namoczonych łupin orzechów włoskich i miodu doskonale nawilża i ujędrnia skórę. Wpływa kojąco oraz sprzyja wygładzaniu cery. Kolejną zaletą orzechów włoskich jest duża zawartość kwasu foliowego. Jest to ważny składnik diety przyszłych mam.
Oczywiście z orzechami, jak ze wszystkim, nie można przesadzać, jednak dodatek kilku raz na jakiś czas do posiłków może nam bardzo pomóc.